Ние сме бъдещето на Ивайловград. Това каза ученичката Ирина Чорбаджиева, която бе

...
Ние сме бъдещето на Ивайловград. Това каза ученичката Ирина Чорбаджиева, която бе
Коментари Харесай

Отличниците на Ивайловград: Ние сме бъдещето

" Ние сме бъдещето на Ивайловград ". Това сподели ученичката  Ирина Чорбаджиева,  която бе отличена по време на акцията на в. " Стадарт " в Ивайловград. 

В категорията Образование бяха отличени трима възпитаници , които са образец освен за съучениците си, само че и за всички свои връстници. И тримата са ученици на учебно заведение „ Христо Ботев ”, основано още през 1950 година, което пази българското и кове фрагментите на бъдещето.

Ирина Чорбаджиева от 11-а клас, с класен началник Галена Попова, е цялостен първенец със стипендия за отличен триумф.  Участва в олимпиади, състезания, както и в доста извънкласни действия от културния календар на общината – и в „ Бадемовите приказки ”, и в Ретро дефилетата. Мечтае да учи медицина.  Това й пожела и депутатът от ГЕРБ Георги Станков, който връчи премията. 

Пламен Карапейков - възпитаник от 10- а клас, с класен ръководител  Антоанета Димитрова. Класира се регионалния кръг на олимпиадите през последните 5 години по  български език и литература, география и стопанска система, история и цивилизация, физика и астрономия, биология и здравно обучение. Призьор е в учебни, регионални и национални състезания. Отличен е с премия и за есе, отдадено на Европа. 

Магдалена Райкова – също ученичка в 10-а клас. Участва в голям брой олимпиади на локално и районно равнище. Първо място за отчет на тематика,,Герой от моя роден край " в четвъртата национална конференция,,140 години от Руско-турската война ". Част е от група,,Послание " и  ,, Карамфилчето ". След като получи премията тя разяснява, че Ивайловград може да е дребен, само че е мощен, тъй като е обединен. 

Първата премия в категория Култура бе обвързвана и с огромния приоритет на общината, а точно: запазване на традициите и развиване на фолклора. Тя е за  читалището, учредено още при започване на предишния век, което днес  написа афиша на най-значимите събития от Културния календар на общината.

Художествените му обединения включват Групата за художествено слово „ Послание ” с началник Златка Шереметова, Театралната натрупа „ Орфей 1 ” с началник Стефан Цирков, Младежка театрална натрупа „ Актьорите ” с началник Иванка Шекерова, Школата по балет с началник Людмила Спатару, Танцовия клуб „ Карамфилчето ” с началник Светла Кюмюрева, Камерната групировка „ Армира ” с диригент Елена Грудева, Група за остарели градски песни „ Незабрава ” с началник Минка Димова и доста други.Наградата получи  Читалище  „ Пробуда 1914 ”  и нейния секретар Снежана Кахчиева. Връчи й я зам.-кметът на града Кристьо Делииванов. 

В тази категорията  Културно-историческо наследство  няма никаква изненада. Тя бе за един от знаците на града, за римската вила, открита през 1964 година при градеж на язовир, която през днешния ден е изцяло реставрирана под названието „ Вила Армира ”, кръстена на името дребната река Армира, приток на река Арда, на брега, на която е издигната. Вила, която през днешния ден кандидатства за  монумент на Световното културно завещание на Юнеско. Наградата   бе за  директорката на Общинския исторически музей Величка Чорбаджиева , а й бе връчена от Бони Петрунова, шеф на Националния исторически музей.  " Давам нагадата с много  наслада и малко ревнивост, защото се надявам, че идващият път ще бъде за крепостта, която е от дълго време на сърцето ми – Лютица, другото истолрическо украшение на Иваловград, която от години взе участие в създаването му ", сподели Петрунова. Една от най-ценните находки, които тя откри бе пръстенът от времето на Калоян, който дружно с Армира, Абемовите ядки, вкусното грозде и вино, са петте емблеми на Ивайловград.

В категория Спорт даваме също повече от една премия. Защото спортните гении в града не са единици.  Първата премия е обвързвана с шаха, тъй като Ивайловград има дълга история измежду шахматните среди. И аз съм живото доказателство. Шахматен клуб „ Ивайловград ” с началник Мариян Араджиев през днешния ден е приютил 22 деца, а ползата се ускорява всеки месец. Факт е, че клубът сполучливо показва Ивайловград в шахматни шампионати из цяла България.

Втората премия е обвързвана с футбола. Футболен клуб „ Раковски ” е основан през 1923 година, а първото име на тима е „ Арда ”. Треньор на клуба в този момент е Стоян Делчев, който съумява да възроди тима след 5-годишно спиране. А с изключение на главния тим от мъже над 18 годишна възраст, за първи път в границите на футболния клуб се образуват и други два младежки тима, които интензивно вземат участие във футболните шампионати в региона. Клубът бе и уредник на Турнир по мини футбол, в който тук играха предходната година тимове от Гърция и Турция. Чакаме победа и на идната другарска среща с побратимения френски град  – Лонго.

Наградите получиха треньорите на Шахматния клуб - Мариян Араджиев и на ФК „ Раковски 1923 ” Стоян Делчев, а те им бяха връчени от легендата и първенец в битката Петър Киров. 

" За мен е чест да дам премия в шахмата, тъй като той доста си наподобява с битката - и в двете би трябвало да си постоянно с ход напред ", сподели Киров.

Много се надявам инвеститорите в града ни да не престават да подкрепят футбола, тъй като другояче ще ни е доста мъчно ", сподели от своя страна откакто взе премията Стоян Делчев.

Както в Угърчин, където преди седмица се организира още веднъж акцията на в. " Стандарт ", емблема на града е станал трюфела, по този начин и в Ивайловград бадемовите ядки конкурират гроздето. Две компании към този момент направиха капиталово предложение да построяват завод за преправка на ядки, както и да засадят бадемови насаждения край с. Плевун.

„ Агротрейд Къмпъни ” ЕООД и „ Интертаб ” се занимават с търговия и произвеждане на агропродукти, и към този момент завоюваха план от програмата за развиване на селските региони. В градежа на цеха за преправка ще бъдат вложени над 3 милиона лв., което ще обезпечи нови работни места за жителите на Ивайловград.

Наградата в категорията е за „ Агротрейд Къмпъни ”  и „ Интертаб ” и бе връчена на  Георги Апостолов , предтавител на компанията от Стефка Здравкова, зам.-областен шеф. Тя поздрави " Стандарт " за акцията и съобщи, че форумът носи доста позитивизъм.

Последната премия сигурно не е най-маловажната. А в противен случай. Защото туризма е бъдещето за града. Наградата е за един спа хотел, който отвори порти още преди 9 години,  на основния път към кв. Лъджа и  Вила „ Армира ”. И който държи шампионата по нощувки в общината за предходната година.

 Заслужената премия е за СПА ХОТЕЛ „ ЛУКСОР ” с шеф Александър Кафадаров. Наградата бе връчена от Петър Киров. 

Благодаря, за мен най-голямата чест е, че премията ми връчва точно моя учител в спортната академия, обърна се към Киров господин Кафадаров. Той пожела на жена му и новороденото му бебе да живеят в още по-хуав и развъртян Ивайловград. 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР